• Velkommen
  • Om
    • Profil
    • Træningsmetoden
    • Det siger kunderne
  • Adfærdsrådgivning
  • 1 - 1  træning 
    • 1 - 1 undervisning
    • 1 - 1 Hvalpetime
    • Spørgsmål & Svar
  • Holdtræning
    • Velkommen til hundetræning
    • Venteliste
    • Hvalpetræning
    • Fortsætterhold
    • Nosework
  • Hvalp i huset
  • Blog
  • Onlinekurser
  • Sidste nyt
  • Shop

Klikkertræning



Har du lyst til at træne og opdrage din hund sjovt og effektivt? Med godt humør, gensidig respekt, tillid og masser af træningsglæde?
Og vidste du, at du sagtens kan klikkertræne uden en klikker?
Læs om metoden herunder, og glæd dig så ellers bare til at komme igang!





Belønningsbaseret Træning / klikkertræning er en veldokumenteret og meget effektiv træningsmetode, som har været kendt og anvendt i over 50 år.

I begyndelsen primært til træning af havpattedyr, men op gennem 90erne blev træningsmetoden for alvor populariseret blandt hundetrænere. ​Idag er klikkertræning anvendt over hele verden af veluddannede hundetrænere såvel som i rigtig mange Zoos og dyreparker i hele verden.



Belønningsbaseret Træning





Klikkertræning / belønningsbaseret træning.
Kært barn har mange navne.

Metoden er en behagelig, positiv og samtidig effektiv træningsform, hvor vi fokuserer på struktureret, systematisk belønning af den adfærd, vi ønsker.

Hunden bliver aldrig rykket i, skældt ud eller korrigeret på nogen måde.
Men den har omvendt kun mulighed for at tjene en belønning, når den gør noget rigtigt.
Så ikke noget med skæld ud - men omvendt heller ikke bare foderautomat.
​Det er noget for noget-konceptet vi kører efter.



Kriterier / delmål





For at kunne arbejde med at belønne hunden, må vi sørge for at sætte træningen op for hunden og arrangere miljøet sådan, at den ofte gør det, vi gerne vil have den til.

Vi deler de fleste øvelser op i mindre bidder - delmål- og øger så langsomt vores kriterier i den enkelte øvelse.
På den måde kan vi belønne løbende, hvilket selvfølgelig øger hundens motivation for at deltage.

Stille og roligt øger vi sværhedsgraden i de forskellige øvelser og forlanger mere og mere af hunden, men hele tiden i et tempo, hvor den kan følge med og synes det er sjovt.



Klikker / Markørsignal





Når hunden gør noget rigtigt, klikker vi i det samme øjeblik, og giver derefter hunden en belønning.
Klikket er en såkaldt markør der fortæller hunden: "det du gør lige nu er rigtigt - der er en belønning på vej"
Man sammenligner det ofte med at tage et billede af en adfærd. Det du gør akkurat nu, er det du bliver belønnet for.

Hvis du ikke har lyst til at stå med en klikker i hånden, kan du i stedet lave en bestemt lyd, eller sige et bestemt ord, før du giver din belønning. Men lyden / ordet må kun bruges lige før du giver en godbid. Altid.
Derfor er "dygtig" ikke velegnet. Alternative forslag: jep, tjep, klik, yes - eller et smæld med tungen.



Præcis timing





​Klikket er en letgenkendelig lyd, som er let at time meget præcist. Jo mere præcist vi kommunikerer til hunden, at den har gjort noget rigtigt, des hurtigere forstår den hvad vi ønsker.

Vi kan klikke i det samme øjeblik hunden gør noget rigtigt, og derefter stikke hånden i lommen efter godbidden.
Og det har faktisk noget at sige for hastigheden af indlæringen, om hunden "får sit klik" med det samme eller efter 3 sekunder!



Frivillig adfærd





I klikkertræning er hundens egne initiativer - frivillig adfærd et centralt element. .Vi arbejder via forskellige øvelser med at øge hundens lyst og evne til at byde ind med forslag - som vi så siger ja tak til (klik + belønning) - eller ignorerer.

Jo mere hunden belønnes for egne initiativer, jo sjovere synes de det er at være med og des hurtigere går træningen fremad.


Resultatet af at arbejde med frivillig adfærd, er hunde der bliver aktivt deltagende i træningen, og som helt grundlæggende lærer at tænke selv. Det fører igen til glade hunde med selvtilliden i orden.



Target træning





Target træning er et centralt element i klikkertræning.
Vi lærer hunden at berøre genstande som en basal grundfærdighed, og anvender det herefter som et hjælpemiddel i indlæring af andre øvelser.


Man kan arbejde med mange forskellige typer target adfærd: snudetarget, potetarget, hagetarget, skuldertarget for at nævne de mest almindeligt anvendte.


Når først din hund har lært sig, at den kan tjene belønning ved at tilbyde at røre din hånd eller en genstand med snuden eller poten, så bliver det et super hjælpemiddel i indlæringen af alle mulige øvelser. Og hundene elsker target træning når først de har lært det - de blir nogle "target-tosser" som jeg plejer at kalde det :-)



Skal jeg så gå rundt og klikke altid?





Nej, det er ikke nødvendigt - men du må gerne!
Klikket bruges primært til indlæring af øvelser og til at pudse detaljer af med. Fordi det gør det let at fange detaljen, og dermed let for hunden at forstå.

Når først en øvelse er færdig indlært og hunden er helt klar over hvad du beder om, så kan du begynde at fase klik og belønning ud. Nu klikker og belønner du ikke altid, men kun nogle gange. Til sidst kan du i princippet bare gå over til at rose og belønne på almindelig vis.

Det er også muligt, at træne nogle ting med klikker og andre uden. Så klikkertræning udelukker ikke andre måder at arbejde med hunden på.




Gode huskeregler:





  1. Beløn den adfærd du vil have mere af.

  2. Ignorer den adfærd du ikke vil have mere af.
    ​
  3. Stop den adfærd, som du ikke bare kan ignorere.

Den belønningsbaserede træning kan bruges ved indlæring af lydighedsøvelser, og ved helt almindelig opdragelse af din hund.
​

Hvis du sørger for, at din hund ikke har for gode muligheder for at "øve sig" på uønsket adfærd, og samtidig lægger alt din fokus på at lære den lige den adfærd, du gerne vil have frem, så bliver opdragelse af din hund både sjovt og nemt.

Og jeg vil elske at lære dig mere om det! :-)





Nordhund



Mia Trier-Knudsen
Boserupvej 1, 3200 Helsinge

Tlf 3027 8300
kontakt@nordhund.dk
Cvr nr 2800 6225


Log IND på dit onlinekursus her >>