Køresyge

Køresyge er træls! Og desværre er det noget, som en del hvalpe døjer med det første halve år af deres liv. Her vil jeg give dig mine bedste tips og ideer til at mindske eller helt slippe for køresygen.

Hvalpe bliver hyppigere køresyge end voksne hunde.
Det skyldes, at hvalpens balancecenter ikke er fuldt udviklet endnu. Så der skal ikke så meget til, før den bliver utilpas over de vuggende bevægelser i bilen.
I mange tilfælde, vil hvalpen vokse sig fra køresygen. Problemet kan desværre være det, at hvalpen forinden har nået at få dårlige associationer til bilen, fordi den gang på gang har kørt og har været dårlig.Symptomer på køresyge

- opkast under og efter køretur

- halsen og uro før, under og efter køretur

- savlen før, under og efter køretur
- hunden vil ikke hen til bilen / op i bilen
- hunden piber eller gør
- hunden er urolig i bilen

- hunden ryster / sitrer før, under og efter biltur

- hunden sidder / ligger anspændt med opspærrede øjne i bilen.

Jeg har mødt hunde der tap-savlede fra de så bilen til de var ude igen, som værgede sig ved at skulle gå ind i bilen - men som aldrig har kastet op.
Andre har kastet op på hver eneste køretur, men har fortsat gået frivilligt ind i bilen.
Hunden kan altså vise et, flere eller alle ovenstående tegn på køresyge - det er helt individuelt.
Det er IKKE kun de hunde, der kaster op, som er køresyge!


Problemet starter ofte som en fysisk problematik (hunden bliver svimmel og utilpas) - men ender som en mental problematik ( hunden bliver egentlig ikke mere køresyg - men frygten og ubehaget ved bil og bilkørsel er for længst etableret)
Det kan tage lang tid at vende frygt og ubehag til en rar følelse hos hunden, og derfor er jeg stor fortaler for, at man så tidligt i forløbet som muligt, sætter ind for at reducere køresygen så godt man kan:

Mine tips til at reducere den fysiske køresyge:

- Placér din hund forrest i bilen og med udsyn.
Hvis du nogensinde selv har været køresyg, så forestil dig at blive placeret bagerst, nederst i bilen uden udsyn. Ikke rart vel?
Nej - man vil gerne sidde forrest og kunne se ud.

- Sidder din hund i bur, så brug et bur som hunden kan kigge ud af.
(en hund der stresser over at køre pga stimuli udefra kan have glæde af et lukket bur.
En hvalp med køresyge har bestemt ikke glæde af et lukket bur - tværtimod)

- Placér din hund på en sækkepude.
De er fabelagtige til at absorbere bevægelser, og din hund kan lettere holde balancen fordi den synker lidt ned i sækkepuden.

- Gå til en dyrlæge der også er kiropraktor / osteopat

(google dig frem eller spørg efter anbefalinger i dit netværk) Hvalpe kan meget let blive en smule skæve i nakken efter at have tumlet med søskende og legekammerater. Det kan trykke på balancecentret og forårsage køresyge. Overraskende mange køresyge hvalpe, får hjælp lige præcis på denne måde. Jeg har selv fået hjulpet flere hunde med køresyge efter bare een behandling.

- Giv den vat i det ene øre.
Det kan hjælpe med at skabe balance, og mindsker køresygen.

- Brug naturlige hjælpemidler
" Tabacum" fra helsekosten er kendt for at afhjælpe køresyge. Det samme er ingefær.

- Brug køresygemedicin.
Hvis du bliver nødt til at køre en lang tur med en køresyg hund, så findes der køresygemedicin til hunde. Det er ret dyrt - men det findes altså!

- Kør korte ture på tom mave.

Mine tips til at reducere utryghed ved bilen / kørsel

- start med at udelukke fysisk køresyge. Se ovenover :-)

- du kan evt bruge et naturpræparat, til at dæmpe utryghed og stress.
Fx Zylkene, Adaptil, Kalm eller lign. Tal evt med din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

- Giv din hund nogle gode erfaringer med bilen. Hvis den er meget bange for bilen, så kan det være nødvendigt at starte forfra med at øve et nyt sted i bilen, så det for hunden opleves som en lidt anderledes situation. Fx flyt fra forsæde til bagagerum eller omvendt.

- Start med at lade din hund opholde sig i bilen med åben dør / bagsmæk og lav noget rigtig rart. Drik morgenkaffen, læs avisen mens din hund får et kødben i bilen.
Eller giv din hund leverpostej i en Kong eller dåsemad hver dag ude i bilen.
Bilen skal forbindes med noget virkelig rart!

- Når din hund er tryg ved at være i bilen, kan du lukke døren, starte motoren, og slukke den igen uden at køre. Træn det en masse gange, indtil din hund også er tryg ved det.

- Herefter kan du begynde at køre helt små ture, der altid ender med at hunden kommer ud og laver noget rart. I begyndelsen skal du måske kun køre 50 meter!
Din hund er din guide: hvis den er glad så kør videre. Hvis den ser utilpas ud så stop!

NB: Hvis din hund har været meget køresyg / er meget utryg ved bilen, kan du have brug for hjælp til en mere struktureret, grundig træning på problemet.


LÆS MERE OM DEN MULIGHED HER