hvis jeg fik lov at lave reglerne i hundeskoven

Det er så dejligt med alle vores hundeskove, hvor hunden må løbe uden snor. Af og til synes jeg dog, at kulturen i hundeskovene kunne træne til et lille eftersyn :-)
Hvis jeg fik lov at bestemme, så fungerede det sådan her:

1. Vis hensyn
Kig ikke kun på om din egen hund har det godt - kig også på de andres!
Hvis to eller flere hunde mødes og een ikke har det helt godt, så hjælp dem lidt. Tag din egen hund lidt væk, hvis en anden hund føler sig presset.
​Vis også hensyn, hvis du ser en hund der ser meget forsigtig, meget ung, meget gammel eller på anden måde sart ud. Du kan fx tage din egen hund i snor eller holde den tæt på dig, så den passerer / hilser roligt på den anden hund.
Er I flere, der følges ad, så vær obs på at det kan være lige vel meget at klare, hvis I møder een anden hund. Lad da hundene løbe frem og hilse lidt på skift.


2. Hundeskoven er for trygge hunde
Hundeskovene er for venlige, sociale hunde - eller i hvert fald for hunde, der trives ok i nærheden af andre hunde.
Selvfølgelig kan to hunde godt have skidt kemi og derfor ikke fungere godt sammen. Men hundeskoven er ikke et rart sted for hunde, der er utrygge, angste, udviser flugtadfærd eller aggressiv adfærd. Det er synd for den hund og det er synd for de hunde, den møder, hvis den pga. pres gør udfald mod andre hunde.
Sociale færdigheder bør trænes under kontrollerede forhold - ikke i hundeskoven.

3. Hundeskoven er ikke for løbske tæver. Punktum.
Det er synd for din tæve, at hun bliver jagtet af hanhunde. Det er urimeligt overfor hanhundene, da en løbsk tæve kan få dem til helt at miste hovedet; slås med andre hanner, løbe fra ejeren etc.
Også tæver kan reagere negativt på løbske tæver.
Så - hun skal ikke med i hundeskoven - det skal hun bare ikke. Find en fodboldbane eller andet steds hvor hun kan løbe frit.


3. Vær varsom, hvis du har en lille hvalp.
Vent 1-2 måneder før du tager din lille, nye hvalp i hundeskoven. Start hellere ud med mere kontrolleret samvær med andre hvalpe og venlige voksne, så din hvalp sikres rolige, gode møder med andre hunde.
Når du begynder at tage afsted i hundeskoven, så vær varsom.
Undgå tider på dagen hvor der er mange hunde - det kan let blive alt alt for meget for din hvalp. Spørg desuden til om de hunde, som i møder, egentlig kan lide hvalpe, før de hilser.
Gå gerne på de samme tider, så du møder nogle af de samme hunde. Og følges gerne lidt med rare hunde og ejere, som I møder. Tid er godt, når hvalpen skal have gode oplevelser.
Hvis hvalpen skal vokse op og blive dygtig til at fungere med andre, så skal den lære det på en rolig, rar måde.


4. Hunde i snor i hundeskoven?
Hvis din hund ikke har et stabilt indkald men ellers er komfortabel med andre hundes selskab, så kan du fint tage den i hundeskoven i en lang line og have en dejlig tur. Måske kan du slippe den hvis den møder en legekammerat, og tage den i snor når I går videre.
Bare pas på, at ingen hunde vikles ind i din line, det er ret vigtigt.


5.Vis hensyn til skovens øvrige brugere.
Kald din hund til dig når du møder mennesker uden hund, joggere, cyklister, ryttere etc, hvis din hund viser interesse for dem I møder. De har lige så meget ret til at være der som du har, og de færreste synes det er sjovt at blive "jagtet" af en hund der fx springer op.


6. Træn indkald
Træn din hund med belønninger, så den har et så godt indkald som muligt, når I færdes i skoven. Jo bedre styr på den du har, des lettere vil det være at vise hensyn til dem I møder.


GOD TUR!