Hvalpesocialisering

Hvalpe har deres vigtigste socialiseringsperiode fra omkring 5 ugers alderen til et sted mellem 12-16 ugers alderen.
I denne periode er det vigtigt, at hvalpen bliver introduceret til den verden, den fremover skal leve og føle sig tryg og godt tilpas i.I hvalpens pimære socialiseringsperiode dannes dens referenceramme, dens grundlæggende opfattelse af verden omkring den. Naturen har indrettet det så smart, at den i selvsamme periode er meget nysgerrig og ikke særlig frygtsom. Det skaber nogle gode betingelser for at forholde sig til nye input og tilegne sig positive erfaringer og oplevelser.

Det er ikke sådan, at efter de første 12 - 16 uger så er det slut med socialisering og positive oplevelser. Men alting læres og lagres lynhurtigt hos en ung hvalp. Og dens hjerne udvikles simpelthen mere

(der dannes flere forbindelser mellem hjernecellerne) hvis den får variable input i passende mængder, de første måneder af dens liv.


Så tiden fra du får din hvalp hjem 8 uger til den fylder 4 måneder er en vigtig periode i dens liv.


Når din hvalp flytter ind, så start med at bruge en uges tid på at lade den lande godt og trygt i jeres familie.

Den skal lære jer, huset og haven / nærområdet at kende. Føle sig tryg og vide, at her hører den til nu. Man vil så gerne vise vidunderet frem til familie og venner , og der er sociale medier jo perfekte :-) Vent lige nogle dage, så din hvalp er landet godt og trygt, før du inviterer de første gæster hjem til hvalpenus.


Hvad er god socialisering?

God socialisering er oplevelser og erfaringer, der lagrer sig som positive associationer til de ting, hvalpen introduceres for og oplever.

Verden er stor og der er så meget at se og opleve.

Selvfølgelig kan vi ikke nå alt før hvalpen fylder 4 måneder - det skal vi heller ikke - men vi kan godt give hvalpen variable oplevelser indenfor nogle overordnede temaer.
Giv din hvalp rolige, positive oplevelser med følgende:


- Mennesker med forskelligt udseende ( tykke, tynde, stille, larmende, lyse, mørke, gåben, cykler etc)

- Børn i alle aldre

- Hunde af forskellige udseende og adfærd ( store, små. lyse, mørke, kort pels, krøllet pels, lang pels, langsomme, hurtige, hængeører, stritører etc)


- Forskellige miljøer ( by, land, hav, skov, villakvarter etc)


- Forskellige lyde ( høje, pludselige, skingre, dybe, buldrende, pludselige etc)


- Forskellige underlag ( græs, grus, asfalt, sand, linoleum, træ, klinker, plastic, metal etc)Hvordan og hvor meget?


En god tommelfingerregel er 1 oplevelse pr dag - efterfulgt af en god lur :-)

Det handler mere om kvalitet end om kvantitet. Hellere færre, gode oplevelser end for mange der ikke opleves positive.

Jo ældre din hvalp bliver, des mere kan den rumme.

Hvis din hvalp er 10 uger gammel og du har inviteret din gode veninde og hendes søde, voksne hund på besøg om formiddagen, så kan det godt blive for meget også at tage på tur ned til togstationen om eftermiddagen.
Men når din hvalp er blevet 15 uger gammel og har mødt både venindens hund og har set togstationen flere gange før, så kan den nok godt klare begge dele den samme dag


Afslappet omkring mennesker, hunde, lyde, miljøer og stimuli i det hele taget


Det er en god idé, at du tidligt i livet lærer din hvalp at slappe af omkring forskellig stimuli.

Lad den betragte trafik, mennesker, hunde, børn og andre stimuli på afstand.
Ros og giv godbidder når den kigger på nogen / noget, så skaber du positiv association til det I kigger på og du belønner den rolige adfærd.

Lad den være sammen med rolige, venlige hunde som den kan lege hyggeligt med, men også meget gerne slappe af sammen med.
Samvær med andre hunde skal være rart at betragte. Hvis det virker anspændt, opkørt eller anstrengt, så afbryd og hjælp hundene hver til sit.

Lær den (evt med snor på) at sidde roligt og se på børn der leger, dyr der løber eller biler der kører forbi. Anvis og beløn for roen.


.... og husk så endelig også at give plads til at flippe ud, være VILD hvalp, ruske i legetøj, lege vildt med ligesindede, smadre toiletrullen og grave lidt i bedet derhjemme !
Så er ALT lige som det skal være <3