At hilse med eller uden snor

At hilse med eller uden snor er noget, der deler vandene. Jeg skal ikke sige hvad der er rigtigt eller forkert - det må være op til den enkelte at afgøre.
Men jeg har lyst til at dele nogle af mine tanker omkring emnet:

Jeg møder jævnligt hundeejere der har truffet den beslutning, at deres hund aldrig skal hilse på andre hunde, når de føres i snor.

Argumenter for ikke at lade hunden hilse i snor:

- Det bliver lettere svært for hundene, fordi de ikke kan kommunikere ordentligt og frit pga. snoren. Derfor er der større risiko for misforståelser og dermed sammenstød når to hunde hilser med snore på.

- Hvis hunden vænner sig til at hilse i snor, bliver det sværere at lære den at passere dem, som den så ikke skal hilse på. Fordi den får en forventning om, at den måske skal over og hilse.

Ovenstående argumenter er jeg helt enig i .
Der ER større risiko for et skidt hundemøde, når to hunde står i hver deres (stramme) snor og hilser på hinanden. Og der er ingen tvivl om, at der skal arbejdes mere intensivt med at lære at passere, når der først er etableret en forventning om måske at få lov at hilse, hos hunden.


Alligevel er jeg overvejende tilhænger af, at man ved nogle lejligheder lader hunden hilse i snor, og det er jeg af een simpel årsag:

DET KOMMER TIL AT SKE FØR ELLER SIDEN!

Medmindre du bor uden for lands lov og ret, så er det sikkert og vist, at du og din hund på et eller andet tidspunkt vil stå i en situation, hvor en anden hundeejer lader sin hund gå over til din, eller hvor en tilløbende hund opsøger dig og din hund. Sådan er det bare.
Der findes mange ansvarsfulde hundeejere der viser respekt overfor andre hundeejere, og som er opmærksomme og spørger før et hilsemøde. Men der findes også mange, der simpelthen ikke skænker det en tanke eller som bare er ligeglade.

Hvis din hund aldrig nogensinde har prøvet og øvet sig på at hilse i snor, så kan et ikke planlagt møde med hund i snor eller tilløbende hund blive noget rigtig møg. Din hund kan blive rigtig usikker på det, fordi det er en uvant situation. Og det samme kan du i den anden ende af snoren, fordi du ikke kender din hund og dens reaktioner i dén kontekst.
Jeg synes derfor at det er en god ide, at vi lærer vores hunde at hilse i snor, så de og vi er rustet til at håndtere det, når det sker. Det kunne være noget i stil med:

​- Masser af træning i at passere roligt. Vi hilser fx 1 ud af 4 gange, for at minimere forventningen om at hilse på alle.

- Træning i systematikken: først ro og kontakt - derefter værsgo til at hilse. Jo mere rolig og kontaktbar din hund er før den hilser, des roligere og veltilpas er den i selve hilsemødet.
Du kan øve systemet med hunde - men også med mennesker og andre ting, som din hund vil hen og undersøge.

- Træning i at blive kaldt ud af hilsemødet. Hundene snuser lidt til hinanden i begge ender, som hunde nu gør. Herefter kaldes hundene væk til ejer og belønnes rigtig godt for at komme med.

- Ejer øver sig i at huske at holde snoren løs og helst hævet lidt for at undgå kluddermor.

- Ejer belønner gerne op til hilsemødet men stopper med at belønne når hunden får OK til at gå frem og hilse - for at undgå ressourceforsvar over godbidderne.


- Hilsemøderne vælges selvfølgelig ud. Undlad at lade din hund hilse på andre hunde der potentielt kunne være svære at hilse på for din hund (hvis du ved, at bestemte typer / køn er svære for din hund så undgå dem når du øver hilsemøder)
​Øv det med hunde, hvor du forventer, at det vil blive en positiv oplevelse for din hund.


Det var mine tanker om emnet - jeg håber du kan bruge dem! Kh Mia